Faceți căutări pe acest blog

Comentarii "ALTFEL" - Sclavagismul modern

                           SCLAVAGISMUL MODERN

            Ca vrem sau nu sa recunoastem, traim intr-o noua epoca sclavagista. Pe fond, nimic nu este schimbat fata de trecut,  doar formele   si, am putea spune,  "ambalajul".  Cine sunt stapanii de sclavi ?  Institutiile bancare.  Cine sunt sclavii ?  Noi.  
           Noi, toti cei care am avut nesabuinta  de a "cumpara" banii oferiti de banci, toti cei care am avut   dorinta de a depasi statutul de "neica nimeni" si increderea ca  zambetele bancherilor sunt  in mod real prietenoase si binevoitoare.  Noi, toti cei care ne-am  bazat pe falsele slogane ale libertatii si democratiei si am crezut, bietii de noi, ca banii se fac muncind.
Profitand de izolarea si nestiinta noastra, de lipsa noastra de experienta,  stapanii  de sclavi s-au asezat cuminti  in sediile lor somptuoase  si ne-au asteptat  sugerandu-ne  ca ne vor binele, ca vor sa fie indrumatorii si partenerii nostri, ca vor sa ne ajute sa  "izbandim" in eforturile  de a  aduce "laptele si mierea" capitaliste in umilele noastre  apartamente comuniste.
Ce s-a intamplat de fapt ? S-a intamplat ca tot romanu'  care  si-a dorit si  nu a avut un televizor color, un aparat video, o masina de spalat automata, un autoturism sau o casa s-a angajat  sa imprumute banii bancherilor.  Bieti nestiutori si naivi !  S-a gandit cineva sa citeasca vreun contract  pus in fata de angajatii bancilor ?  S-a gandit cineva sa  schimbe  sau sa negocieze vreo prevedere contractuala ?  Si chiar daca s-ar fi gandit ori ar fi incercat, cum sa te lupti cu  "masina de razboi" bancara ?  Printre zambete  stil "Colgate", angajatii  din spatele birourilor, ei insisi  niste marionete  in mainile patronilor  lor,  iti raspundeau  ca nu se poate face nimic, ca "asta este politica bancii", ca astea sunt  "normele interne" si ca, daca vrei sa iei creditul, trebuie sa te supui  acestor rigori.  Totul,  din partea bancilor, era imuabil, de neschimbat, absolut  si dogmatic, asemenea  regulilor medievale.  Aparati de   zidurile  contractelor realizate de mari case de avocatura, bancherii moderni  au tesut in jurul  nostru , al tuturor,  panze  demne de "Spiderman". Iar noi, biete musculite calatoare si bezmetice, ne-am prins in  acest angrenaj,  ametite  si imbatate de  nerozia  viitorului luminos care ne astepta.
Si ce s-a mai intamplat de fapt ? S-a intamplat ca tot romanu'  fost angajat  "la stat" si-a dorit sa devina patron,  iluzionandu-se  cu  perspectiva  unor castiguri fabuloase.  Dar bietul  roman sarac, de unde sa aiba el banii necesari dezvoltarii unei afaceri?  De la banca, bineinteles. De la acea banca  ce nu-si mai incapea in piele de staruinta si daruire pentru binele  si  propasirea  amaratului de roman.  Comisioane,  garantii, dobanzi,  toate erau  prezentate ca niste  biete  firimituri pe care bancile le  culegeau pentru a-si asigura traiul de zi cu zi pentru ca,  vezi bine, toate economiile lor se  trasnferau catre buzunarele avide ale romanilor , in scopul  evident caritabil al  fericirii universale.
Ce a urmat apoi ?  Lungi zile de munca, ani grei in care timpul se masoara in intervalul scurs intre ratele scadente la banca.  Ochi deschisi care vad, abia acum, cand nu mai sunt acoperiti de  valul nestiintei, ca  din suma totala pe care o duci, amarat si trist,  in fiecare luna,  la banca,  numai un sfert inseamna  rambursarea creditului, iar trei sferturi sunt comisioane si  dobanzi.  Lacrimi amare  si nopti fara de somn , in care intelegeai ca ai intrat intr-o  incurcatura cumplita, ca esti legat  fedeles, ca nu ai alta iesire decat sa platesti sau sa te alegi cu  executarea silita  si distrugerea intregii tale vieti .
Intereseaza pe cineva tragedia unui intreg popor prea credul si prea impovarat,  prea oprimat si prea mintit pentru a mai sti  sa deosebeasca binele de rau?  Intereseaza pe cineva  durerea  acelor oameni care-si plang  viata , a lor si a copiilor lor,  incercand sa mai spere ca  sunt tratati  ca "oameni"  iar nu ca   numar de dosar  aflat pe  rafturile  institutiei de credit  ori ale executorului judecatoresc? 
Banca  sta la spatele tau  asemenea stapanului de sclavi - acei sclavi care trag la galere, din greu, in ritmul tobei -  si loveste  cu biciul. Fara mila, fara indurare,  doar cu atata  atentie  incat sa nu te omoare, sa-ti mai lase un pic de vlaga ca sa poti munci, sa poti aduce si luna urmatoare rata pe care o datorezi .  Iar daca mori de bunavoie, nu-i nimic, urmeaza  la rand copiii tai care nu stiu  ca tu, de cele mai multe ori, ai incheiat o asigurare de viata, ai platit pentru ea, ai cesionat-o bancii  si ca ar avea dreptul la despagubiri care ar putea sa  acopere creditul  contractat cu banca .  De ce?  Pentru  ca , asa cum spune romanu', "corb la corb nu-si scoate ochii"  si  "o mana spala pe alta",  iar cele doua  tipuri de institutii, cele bancare si cele de asigurari, sunt doua fete ale aceleiasi monede.
De ce ma simt ca in Epoca Sclavagista?  De ce ma simt ca in Evul Mediu?  Ma astept   ca banca sa ma "vanda"  oricand  - exista instrumentul juridic al cesiunii de creanta, nu-i asa -  fie pentru ca nu mai sunt un sclav performant  fie pentru ca am o comportare buna si sunt dorit  de un alt stapan de sclavi.  Cunoasteti dreptul seniorului medieval de a se culca, in noaptea nuntii, primul, cu mireasa vasalului sau ? Ma astept  oricand la ceva asemanator , dar  mult , mult mai elegant, mai rafinat,  mai atroce  de fapt,  pentru ca, deh,  traim intr-o lume moderna  in care nu permitem violenta,  hartuirea,  incalcarea proprietatii.  Permitem numai ca institutiile bancare sa  ne  violeze zilnic si sa ne spuna apoi ca , de fapt, noi   am insisitat sa fim violati  iar  faptele lor nu sunt decat rezultatul dorintei  de a ne vedea multumiti si prosperi .  Ma astept  sa fiu "arsa pe rug" pentru ca  am curajul sa gandesc asa si sa ma revolt. Ma astept  sa  vad   ziua in care tot romanu'   isi va duce aminte  de  1907 . 
Traim intr-o epoca moderna.  Totul este frumos, zugravit  in culori calde,  capitonat cu zambete, flori si lumini stralucitoare. Intunericul si  amagirea vietilor noastre nu intereseaza pe nimeni si in curand nici pe noi. Traim doar  ca sa facem bani, sa platim. Am uitat sa radem , am uitat sa ne privim in ochi, am uitat sa iubim. Am uitat ca  exista cineva alaturi de noi care, poate, are nevoie de o privire  si o bucata de paine. Suntem roboti, suntem "zombi". Sau, cum spunea un cunoscut poet: "viata noastra unde e, viata noastra ce-ati facut cu ea ?".
Dar,  viata-i  scurta si nedreapta ,  dragii mei, zambiti acum pentru ca maine va fi si mai rau . 


Ganduri de azi, 15 martie 2012


Cu drag, 
Daniela Negrila 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu