duminică, 4 martie 2012

DIVORTUL LA NOTAR

       Este cea mai simpla cale de a desface o casatorie, chiar si atunci cand exista copii minori. Nu trebuie sa existe, ca si conditie principala, decat intelegerea sotilor. 
         Aceasta prevedere, introdusa initial prin legea 202/2010 si modificata prin adoptarea Noului Cod Civil, este de natura sa aseze legea in rand cu realitatile sociale actuale. Mai mult, are caracter educativ  si, pe cale de consecinta, un rol important in evolutia constiintei individuale si colective.  Caci, ce este mai normal la incheierea unei casatorii decat intelegerea viitorilor soti? Si, de ce nu putem socoti la fel de normal ca, dupa o convietuire mai mult sau mai putin de durata, sotii sa-si desfaca raporturile tot prin buna intelegere?
          Anterior actualei reglemenetari legale,  situatia juridica era depasita de realitatea sociala, intrucat existau numeroase cupluri care, desi se intelegeau perfect cu privire la toate aspectele legate de desfacerea casatoriei, nu avea de urmat decat calea instantei de judecata. Pronuntarea divortului era asadar un motiv de trauma suplimentara, atat pentru soti cat si pentru copiii lor minori, toti fiind obligati sa faca fata si sa se supuna caracterului contencios si public al divortului
          Ce inseamna si ce presupune acum un divort pronuntat prin acordul sotilor, de catre notarul public? In primul rand exista beneficiul  unei proceduri "curate". Avantajul acesteia consta in special in inexistanta unor traume suplimentare, mai ales pentru copiii minori. 
          Pentru a putea divorta, sotii trebuie sa se prezinte personal in fata notarului public in vederea depunerii actelor si  semnarea cererii de divort. In cazul in care unul dintre soti nu se poate prezenta la depunerea cererii, el poate fi reprezentat de catre un mandatar cu procura speciala si autentica.
          Documentele necesare sunt : certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale sotilor, certificatele de nastere ale copiilor minori, actele de identitate ale sotilor, dovada ultimei locuinte comune. 
          Competenta in a solutiona cererea apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau notarului public de la ultima locuinta comuna a sotilor. 
          Divortul la  notar este conditionat de intelegerea sotilor cu privire la divort, la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei si cu privire la situatia copiilor lor minori. Nu trebuie sa existe obligatoriu o intelegere si cu privire la bunurile comune ale sotilor, la modul de impartire al acestora. Problemele patrimoniale de acest tip se pot rezolva atat concomitent cu divortul cat si ulterior, fie printr-un partaj voluntar fie prin instanta de judecata. Oricum , lipsa unui acord in acest sens nu are nici o relevanta in raport de  pronuntarea divortului, daca sotii sunt de acord cu privire la  desfacerea casatoriei si la celelalte aspecte pe care le-am mentionat. 
          In cazul in care exista copii minori, din casatorie, adoptati sau din afara casatoriei ( prin aceasta se inteleg acei copii comuni ambilor soti, rezultati din convietuirea lor anterioara incheierii casatoriei, iar nu copiii fiecarui sot rezultati din alte relatii ), intre soti trebuie sa exista o intelegere referitoare la urmatoarele aspecte :
- exercitarea autoritatii parintesti in comun
- stabilirea domiciliului fiecarui copil
- modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre sotul separat si fiecare copil
- modalitatea de contributie a sotilor la cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala a fiecarui copil . 
          Deasemenea , daca minorii sunt in varsta de pesta 10 ani, ei vor fi audiati in conformitate cu prevederile art 264 NCC, in prezenta ambilor parinti. 
          In plus, odata cu depunerea cererii, notarul public va sesiza autoritatea tutelara de la locul in care domiciliaza copiii in vederea efectuarii unei anchete psihosociale.
          Termenul care se acorda sotilor este de minimum 30 de zile si el nu mai poate fi prelungit decat in cazul divortului cu copiii minori si numai daca nu a putut fi audiat minorul sau nu a fost realizata ancheta psihosociala. 
          La termenul acordat sotii trebuie sa se prezinte personal, nefiind admisa reprezentarea. Daca staruie in divort si daca se mentine acordul lor cu privire la  cele prezentate anterior, divortul se pronunta pe loc, eliberandu-se deindata certificatul de divort. 
          In cazul divortului cu copii minori, acestia vor fi audiati daca este cazul, si se va incheia o conventie autentica referitoare la acordul sotilor in privinta minorilor, conventie al carui numar se va trece in certificatul de divort. 
          Daca fostii soti doresc, se poate incheia imediat dupa emiterea certificatului de divort si un act de lichidare a regimului matrimonial precum si un act de partaj al bunurilor comune. 
          Trebuie stiut,insa, ca partajarea bunurilor comune se poate face si in timpul casatoriei, caz in care incetarea regimului matrimonial se va produce numai odata cu pronuntarea divortului. 
           Costurile unui divort la notar sunt relativ reduse  si  incep cu suma de 500 lei + TVA.
           Ce pot face fostii soti dupa pronuntarea divortului in aceste conditii ?  Merg impreuna la Mall sa bea o cafea. Avantajul ? Pastrarea unei bune relatii.  Beneficii ? Multiple, atat in plan social cat si in plan familial, profesional, economic. 
           Concluzia: vreti sa divortati? Mergeti la notar. 

58 de comentarii:

 1. oare e un apus sau un rasarit in poza?? orice ar fi e inspirata ilustrata...

  RăspundeţiȘtergere
 2. in caz ca nu se prezinta ce se intampla,se ajunge la judecatorie,mentionez nu sant copii si nici bunuri

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La notar se poate divorta numai prin intelegere si in prezenta ambilor soti. Altfel se respinge cererea si se ajunge la instanta

   Ștergere
 3. buna seara vreau sa va intreb daca au depus actele la notar au semnat ambi sotii si pe 22 februarie au ultima infatisare sotul o ameninta ca nu o sa se mai prezinte la notar ptr a semna iar pe 22 ce se poate intampla practic sunt divortati chiar dac el numai vrea sa se prezinte sau ce se poate intampla va multumesc ptr intelegere

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In aceasta situatie cererea se respinge. Nu se poate pronunta divortul decat daca ambii soti se prezinta atat la depunerea cererii cat si la termenul acordat

   Ștergere
 4. Am inteles ca Noul Cod Civil intra in vigoare de-abia pe 15 februarie. Daca depunem cererea de divort la notariat pe data de 7 februarie, divortul dupa care cod se va pronunta: dupa cel nou sau dupa cel vechi? Ne sfatuiti sa mai amanam pana dupa 15?

  O a doua intrebare: in cazul in care unul dintre soti doreste sa lase toate bunurile comune celuilalt, trebuie parcurse, totusi, procedurile clasice pentru partaj? Trebuie enumerate toate bunurile?

  Va multumesc pentru raspunsuri si, in general, pentru incurajari! :)

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este vorba despre noul cod de procedura civila, nu de noul cod civil care a intrat in vigoare la 1 oct 2011. Toate procedurile divortului pe cale notariala sunt clare si deja reglementate. Puteti depune cererea, vi se va da termen si se va pronunta divortul. Partajul il puteti face tot prin buna invoiala la notar, fara nici o alta procedura prealabila.

   Ștergere
 5. Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca se poate scurta termenul de 30 zile si daca actul de partaj se face in momentul pronuntarii divortului sau mai devreme, asta in conditia in care ambii soti isi dau acordul. Va multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
 6. Buna ziua,
  Am inteles ca dupa noul cod de procedura civila,unul dintre soti poate fi reprezentat la depunerea actelor de o terta persoana mandatata printr-o procura notariala.
  Intrebarea mea este daca procura pentru reprezentare este valabila si la pronuntarea divortului ,respectiv dupa 30 de zile de la depunerea actelor.
  Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, mandatarul va poate reprezenta numai la depunerea cererii. La termen trebuie sa va prezentati personal

   Ștergere
 7. Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile este fix.Inteleg ca mai mic de atat nu poate fi ,dar poate fi mai mare ,de 45 zile sau 50 ?Va intreb ,pentru ca nu am posibilitatea sa vin in tara fix la 30 de zile.Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, termenul poate fi mai mare daca partile solicita acest lucru

   Ștergere
 8. Buna ziua,
  Daca sotii nu au acelasi domicilui trecut in actele de identitate (orase diferite), ce se poate face?
  Unde se poate depune cererea?
  Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Legea vorbeste de " ultima locuinta comuna", deci nu este necesar sa fie domiciliul comun ci numai o locuinta comuna a sotilot. Alta competenta exista in functie de locul incheierii casatoriei. Puteti sa alegeti intre acestea doua. Daca doriti sa depuneti actele acolo unde ati locuit impreuna, trebuie sa dati o declaratie in fata notarului cu privire la locuinta comuna, unde a fost ea stabilita, etc. Daca aveti puteti prezenta si un act din care sa reiasa inchirierea unei locuinte, un contract de comodat, etc.   Ștergere
 9. Buna ziua,
  Vreau sa va intreb care mai este costul unui divort de comun acord care implica si un copil (macar informativ)? Cu cate zile inainte se poate face programare? Pot veni pentru prima data singura?
  Multumesc

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Costul unui divort in care nu sunt implicati copii este 500 lei + TVA. Pentru divortul in care sunt implicati copii costul este negociabil, fiind necesare mai multe operatiuni, inclusiv incheierea unei comventii referitoare la minor. programarea se poate face oricand. La depunerea actelor trebuie sa fie prezenti ambii soti

   Ștergere
 10. buna ziua am o intrebare la dumneavoastra vrem sa divortam se poate ajunge la o intelegere sa cedam amindoi ce avem de inpartit cu copil

  RăspundeţiȘtergere
 11. va rog sa mi spuneti daca dupa divortul la notar se poate pastra numele sotului fara acordul lui.ma intereseaza acest lucru deoarece avem un copil.va multumesc frumos.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sotii trebuie sa fie de acord cu privire la numele purtat dupa divort. Fara acordul sotului nu-i puteti pastra numele. Si in instanta daca mergeti, aceasta va decide asupra numelui daca aveti motive pentru a-l pastra. Incercati sa cadeti de acord asupra acestui aspect. Daca veti fi de acord, divortul este posibil si la notar, chiar daca aveti un copil

   Ștergere
 12. Uk Buna ziua,
  Am o alta nedumerire.
  Suntem romani amandoi, casatoriti in Romania, avem un copil minor nascut in Romania.
  Am plecat acum un an in UK, iar acum vrem sa divortam la notar in Romania(suntem de acord amandoi cu totul). Copilul va ramane la mine in UK. Deja fetita este la scoala in UK. Eu lucrez, avem casa inchiriata aici.
  M-am interesat si am aflat ca actele le poate depune un mandatar cu procura speciala, pe care o sa o facem aici la consulat, dupa ce avem textul exact (dat de notarul unde vom depune actele de divort in RO). Vom veni peste 30 de zile sa semnam.
  Intrebarea mea este: cum si unde se face ancheta sociala pentru minor?
  Un mandatar ne poate reprezenta pe amandoi?(adica sa facem o procura, noi sotii mandatam pe {...} in vederea depunerii cererii de divort?)
  Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sunt de parere ca mandatarul va poate reprezenta pe amandoi cu conditia ca procura sa fie foarte exacta si sa contina toate elementele necesare depunerii cererii de divort.
   Ancheta sociala se poate face, atat la domiciliul dvs stabil din tara cat si in tara in care aveti resedinta.

   Ștergere
 13. Buna ziua
  Mar interesa si pe mine raspunsul la intrebare cum se face ancheta sociala in UK?
  Va multumesc?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se comunica intre cele doua entitati chemate sa faca acest lucru in cele doua tari

   Ștergere
 14. Buna seara.
  Am cazut de comun acord cu sotul meu sa divortam la notar - avem o fetita de 10 ani.In ziua cand vom merge impreuna sa depunem actele necesare la notar, sotul vrea sa facem un alt act notarial prin care sa il despagubesc cu o suma de bani reprezentand c/v bunurilor comune,ramase mie dupa ce se pronunta divortul.Am cazut de acord asupra sumei care urmeaza sa o primeasca de la mine, suma care trebuie sa o platesc inainte de tremenul de 30 de zile .
  Intrebarea mea este daca eu ii dau banii, prin act notarial, in ziua in care depunem si actele de divort, daca se intampla sa nu vrea sa se prezinte la expirarea celor 30 de zile pt. a primi actul de divort (il simt ca are o retinere) atunci ce se intampla cu suma de bani care i-am dat-o pt. bunuri, in ideea ca vom divorta? Am pierdut acesti bani?Ce pot sa fac in acest caz?
  Astept cu nerabdare raspunsul Dvs. Va multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Trebuie sa mergeti la notar sa depuneti actele pentru divort. veti primi un termen de 30 de zile. Concomitent cu depunerea actelor pentru divort solicitati sa incheiati si un act de partaj. Acesta se poate face si inainte de pronuntarea divortului. Nu pierdeti nimic daca sotul nu mai vrea sa divorteze pentru ca va raman bunurile , deveniti singura proprietara a acestora, chiar daca inca mai sunteti casatoriti. banii nu-i dati decat la semnarea actelor de partaj.

   Ștergere
 15. Buna ziua.
  Daca am cazut de acord cu sotul sa mergem impreuna la notar sa depunem actele pentru divort, in timpul celor 30 de zile cat avem la dispozitie, el poate sa mearga singur , fara mine, sa renunte la cererea de divort?
  Va multumesc!

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu conteaza ce face in intervalul celor 30 de zile. Conteaza daca la termen isi sustine intentia de a divorta sau nu. Ceea ce se ia in consideratie este momentul final, cel al termenului stabilit.

   Ștergere
 16. Buna ziua .Va rog un raspuns urgent.La depunerea unei cereri pentru divort cu acordul ambelor parti ,la Notar -pot prezenta la inceput ,doar copie xerox a certificatului de casatorie iar dupa cele 30 de zile , adica la reprogramare sa prezentam actul original ?? Va multumesc ,toate cele bune !

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa lege trebuie sa prezentati originalul certificatului de casatorie, acesta fiind retinut la dosar

   Ștergere
 17. Buna seara.as vrea sa stiu daca se poate divota in lipsa paratului.si ce modalitati sunt pentru al obliga sa se prezinte la divort.

  RăspundeţiȘtergere
 18. Buna ziua.as dori va rog frumos sa.mi raspundeti si mie la aceasta situatie.Am avut o relatie de 4 ani cu un baiat stand si impreuna jumatate de an in acesti ani.anul acesta am plecat in afara sa muncesc la sora lui de comun de acord cu el,facand niste bani am cumparat masina tatalui lui care nu era inscrisa in romania.prietenul meu venind la mine cateva zile i.am dat lui suma de bani ceruta de tatal lui,3000 de euro si eu spunandu.i ca vreau un act pe cel bun mi.a spus ca mergem pe incredere si ca actul cerut de mine e camatorie.nu am mai spus nimic avand in vedere relatia de 4 ani.tatal lui i.a inscris masina pe numele lui,intre timp m.a intrebat daca sunt de acord sa facem al doilea etaj de la casa tatalui lui si sa stam impreuna cand ne casatorim in vara.i.am trimis via western sume de bani care le am si acum toate el reusind sa puna usi pereti cimentuiti si izolatie.venind acasa in vara am mai cumparat niste lucruri pentru baie el in momentul acesta avand garantiile.situatia s.a schimbat ne.am certat si ne.am separat i.am spus ca vreau lucrurile pentru baie inapo pentru ca sunt ambalate si masina (avand mesaje pe facebook in care ii zic ca vreau act ca ti m dat 3000 de euro plus mesaje de la sora lui spunandu.mi sa vin la ea sa iau bani pe masina ,nu m.am dus ca sa merg la lege)si sa ramana el cu restul lucrurilor.La inceput a fost de acord iar apoi imi spunea ca nu stie despre ce vorbesc .avand hartiile de la western pe numele lui pot face ceva la lege avand in vedere ca suntem necasatoriti.adica el ramane cu tot eu nu am parte la nimic pe banul meu@

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveti un drept de creanta, puteti sa cereti restituirea banilor. Va trebuie un avocat bun

   Ștergere
 19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundeţiȘtergere
 20. Buna ziua sunt casatorit si sunt plecat in uk iar sotia vrea sa intenteze divort avem un copil de 6 anisori ce se intampla daca nu ma prezint la divort ??

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu va pot raspunde numai daca este vorba despre un divort amiabil, in fata notarului. Daca nu va intelegeti, adresati-va unui avocat

   Ștergere
  2. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca, dupa ce semnez certificatul de divort la notar ma pot recasatori imediat sau imi trebuie o hotarare judecatoreasca si in cat timp ar iesi aceasta

   Ștergere
  3. Da, va puteti casatori imediat. Nu va mai este necesar nici un alt act in afara certificatului de divort

   Ștergere
 21. Dupa depunerea cererii de divort la notar, ma pot muta, impreuna cu copilul minor, la noul domiciliu, sau trebuie sa astept incheierea divortului ? Va multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca va intelegeti si nu este nici o opozitie din partea sotului, puteti sa faceti si acest lucru.

   Ștergere
  2. Buna ziua, daca imputernicesc sotul sa depuna cererea de divort si eu plec cu copilul in Canada, cum va decurge ancheta de la Autoritatea Tutelara?
   Custodia va fi comuna, cu domiciliul copilului la mine.
   Se poate stabili domiciliul in Romania la tata, pentru a evita ancheta sociala in Canada, apoi tatal sa-si dea acordul pentru a pleca cu copilul in Canada dupa ce ma intorc in tara si semnez divortului?

   Ștergere
  3. Imputernicirea poate viza numai depunerea actelor la notar. La termenul acordat trebuie sa va prezentati personal. Daca va locui cu dvs, trebuie sa se treaca in conventie acest lucru. Nu se poate sa faceti altfel.

   Ștergere
 22. Buna ziua. Am o serie de nelamuriri pe care am rugamintea, daca aveti timpul disponibil, sa ma ajutati sa le clarific.
  La depunerea cererii de divort la BNP, am fost intrebat de notar despre cuantumul pensiei de intretinere pentru copilul minor pe care trebuie sa o achit lunar. Am comunicat suma maxima de 25% din venitul actual. Notarul mi-a spus insa ca aceasta valoare a pensiei de intretinere ramane valabila si dupa ce copilul implineste 18 ani. Intrebarea mea este: daca veniturile mele scad inseamna ca totusi pensia de intretinere ramane la aceeasi valoare stabilita la data divortului si dupa ce copilul implineste 18 ani, pe timpul studiilor superioare. Bineinteles ca daca o sa pot o sa-idau si mai mult de cei 25 % din venit insa nu as vrea ca sotia sa se foloseasca totusi de cele stabilite la divort.
  Multumesc.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dupa implinirea varstei de 18 ani, dreptul de a cere pensie este un drept al copilului, acesta nemaifiind reprezentat sau asiatat de mama sa. In cazul divortului prin notar, dvs stabiliti prin conventie faptul ca va obligati sa suportati in comun cheltuielile de crestete ale copilului. Nu este vorba de spre o pensie de intretinere propriu-zisa. Oricum, modificarea veniturilor poate duce si la o modificare a pensiei de intretinere, prin hotarare judecatoreasca.

   Ștergere
 23. Imi cer scuze. Revin cu o completare. Pot renunta in termenul de 30 zile la cuantumul pendiei de intretinere de 25% si la notar sa stabilesc mai putin chiar daca, in fapt, eu o sa contribui cu mai mult, tocmai ptr. a evita o situatie de genul celei relatate sau chiat ptr. a-i mai putea ajuta pe copil in afara pensiei pe care o voi achita in fapt.
  Multumesc inca o data.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca va intelegeti, da puteti modifica suma convenita initial.

   Ștergere
 24. e obligatorie audierea minorului care a implinit 10 ani , in cazul divortului pe cale notariala . Daca da , exista vre-o cale de a ocolii cumva acest lucru . Dorim sa divortam dar din anumite motive am vrea ca cel mai mare dintre copii nostri (10 ani) sa nu stie acest lucru .

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, este obligatoriu. Nu se poate ocoli audierea minorului in nicuna dintre variantele de divort

   Ștergere
 25. Am cumparat prin prima casa un apartament inainte de casatorie, titular de contract fiind doar eu. Acum vrem sa divortam. Are vreun drept sotia mea asupra apartamentului in cauza? Multumesc anticipat pentru raspuns

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu are drept la apartament, are numai un drept de creanta pentru ratele achitate in timpul casatoriei

   Ștergere
 26. Buna as dori sa stiu ce trebuie sa fac in cazul unui divort amiabil prin notariat,eu si sotul nu mai suntem impreuna de 3 ani(pe 22 oct se implinesc) si vrem sa divortam,eu avand un copil cu altcineva in varsta de 2 ani si 5 luni trecut pe numele meu de domnisoara in urma casatoriei.M-ar interesa unde se poate face divortul si ce acte sunt necesare?La orice notar sau doar la notarul de pe raza comunei unde avut loc casatoria?Inca ceva sotul nu este in tara. Va multumesc.Am uitat sa precizez nu avem nici un bun in comun si nici domiciliu comun.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Competent este notarul din zona unde s-a incheiat casatoria sau de unde a fost ultima locuinta comuna a sotilor. Cum spuneti ca a fost trecut copilul pe numele dvs de domnisoara, daca este nascut in timupl casatoriei? Exista o prezumtie legala in acest sens, tatal copilului este sotul mamei, pana la tagaduirea paternitatii.

   Ștergere
 27. Buna ziua,
  Se poate divorta la notar si ulterior sa se stabileasca custodia si domiciliul copilului de comun acord, sau trebuie neaparat sa se faca neaparat aceste lucruri in acelasi timp?

  RăspundeţiȘtergere
 28. Buna ziua, daca divortez la mediator, in cat timp dupa ce am hotararea judecatoreasca ma pot recasatori? Am inteles ca exista un termen pentru recurs.Trebuie sa astept sa treaca acest termen?

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu puteti divorta la mediator. In instanta, la notar sau la starea civila. Daca doriti sa utilizati serviciile unui mediator, trebuie sa existe actiunea in instanta, care sa ia act de acordul dvs incheiat la mediator. Este destul de complicat. Mai bine incercati la notar. Se rezolva in 30 de zile. In acelasi termen se rezolva si la starea civila.

   Ștergere
 29. Buna ziua, se pot trimite actele de divort facute la notar intr-o alta tara pentru a le semna unul din soti? amandoi sunt de acord cu divortul dar unul trebuie sa plece si nu se va intoarce in 30 zile, iar celalalt vrea sa se recasatoreasca pana celalalt va ajunge in tara.

  RăspundeţiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu.
   Se pot depune actele prin intermediul unui mandatar
   La termen trebuie sa seprezinte ambii soti
   Termenul poate fi mai lung de 30 de zile

   Ștergere