duminică, 4 martie 2012

DIVORTUL LA NOTAR

       Este cea mai simpla cale de a desface o casatorie, chiar si atunci cand exista copii minori. Nu trebuie sa existe, ca si conditie principala, decat intelegerea sotilor. 
         Aceasta prevedere, introdusa initial prin legea 202/2010 si modificata prin adoptarea Noului Cod Civil, este de natura sa aseze legea in rand cu realitatile sociale actuale. Mai mult, are caracter educativ  si, pe cale de consecinta, un rol important in evolutia constiintei individuale si colective.  Caci, ce este mai normal la incheierea unei casatorii decat intelegerea viitorilor soti? Si, de ce nu putem socoti la fel de normal ca, dupa o convietuire mai mult sau mai putin de durata, sotii sa-si desfaca raporturile tot prin buna intelegere?
          Anterior actualei reglemenetari legale,  situatia juridica era depasita de realitatea sociala, intrucat existau numeroase cupluri care, desi se intelegeau perfect cu privire la toate aspectele legate de desfacerea casatoriei, nu avea de urmat decat calea instantei de judecata. Pronuntarea divortului era asadar un motiv de trauma suplimentara, atat pentru soti cat si pentru copiii lor minori, toti fiind obligati sa faca fata si sa se supuna caracterului contencios si public al divortului
          Ce inseamna si ce presupune acum un divort pronuntat prin acordul sotilor, de catre notarul public? In primul rand exista beneficiul  unei proceduri "curate". Avantajul acesteia consta in special in inexistanta unor traume suplimentare, mai ales pentru copiii minori. 
          Pentru a putea divorta, sotii trebuie sa se prezinte personal in fata notarului public in vederea depunerii actelor si  semnarea cererii de divort. In cazul in care unul dintre soti nu se poate prezenta la depunerea cererii, el poate fi reprezentat de catre un mandatar cu procura speciala si autentica.
          Documentele necesare sunt : certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale sotilor, certificatele de nastere ale copiilor minori, actele de identitate ale sotilor, dovada ultimei locuinte comune. 
          Competenta in a solutiona cererea apartine notarului public de la locul incheierii casatoriei sau notarului public de la ultima locuinta comuna a sotilor. 
          Divortul la  notar este conditionat de intelegerea sotilor cu privire la divort, la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei si cu privire la situatia copiilor lor minori. Nu trebuie sa existe obligatoriu o intelegere si cu privire la bunurile comune ale sotilor, la modul de impartire al acestora. Problemele patrimoniale de acest tip se pot rezolva atat concomitent cu divortul cat si ulterior, fie printr-un partaj voluntar fie prin instanta de judecata. Oricum , lipsa unui acord in acest sens nu are nici o relevanta in raport de  pronuntarea divortului, daca sotii sunt de acord cu privire la  desfacerea casatoriei si la celelalte aspecte pe care le-am mentionat. 
          In cazul in care exista copii minori, din casatorie, adoptati sau din afara casatoriei ( prin aceasta se inteleg acei copii comuni ambilor soti, rezultati din convietuirea lor anterioara incheierii casatoriei, iar nu copiii fiecarui sot rezultati din alte relatii ), intre soti trebuie sa exista o intelegere referitoare la urmatoarele aspecte :
- exercitarea autoritatii parintesti in comun
- stabilirea domiciliului fiecarui copil
- modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre sotul separat si fiecare copil
- modalitatea de contributie a sotilor la cheltuielile de crestere, educare si pregatire profesionala a fiecarui copil . 
          Deasemenea , daca minorii sunt in varsta de pesta 10 ani, ei vor fi audiati in conformitate cu prevederile art 264 NCC, in prezenta ambilor parinti. 
          In plus, odata cu depunerea cererii, notarul public va sesiza autoritatea tutelara de la locul in care domiciliaza copiii in vederea efectuarii unei anchete psihosociale.
          Termenul care se acorda sotilor este de minimum 30 de zile si el nu mai poate fi prelungit decat in cazul divortului cu copiii minori si numai daca nu a putut fi audiat minorul sau nu a fost realizata ancheta psihosociala. 
          La termenul acordat sotii trebuie sa se prezinte personal, nefiind admisa reprezentarea. Daca staruie in divort si daca se mentine acordul lor cu privire la  cele prezentate anterior, divortul se pronunta pe loc, eliberandu-se deindata certificatul de divort. 
          In cazul divortului cu copii minori, acestia vor fi audiati daca este cazul, si se va incheia o conventie autentica referitoare la acordul sotilor in privinta minorilor, conventie al carui numar se va trece in certificatul de divort. 
          Daca fostii soti doresc, se poate incheia imediat dupa emiterea certificatului de divort si un act de lichidare a regimului matrimonial precum si un act de partaj al bunurilor comune. 
          Trebuie stiut,insa, ca partajarea bunurilor comune se poate face si in timpul casatoriei, caz in care incetarea regimului matrimonial se va produce numai odata cu pronuntarea divortului. 
           Costurile unui divort la notar sunt relativ reduse  si  incep cu suma de 500 lei + TVA.
           Ce pot face fostii soti dupa pronuntarea divortului in aceste conditii ?  Merg impreuna la Mall sa bea o cafea. Avantajul ? Pastrarea unei bune relatii.  Beneficii ? Multiple, atat in plan social cat si in plan familial, profesional, economic. 
           Concluzia: vreti sa divortati? Mergeti la notar. 

16 comentarii:

 1. Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca se poate scurta termenul de 30 zile si daca actul de partaj se face in momentul pronuntarii divortului sau mai devreme, asta in conditia in care ambii soti isi dau acordul. Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua,
  Am inteles ca dupa noul cod de procedura civila,unul dintre soti poate fi reprezentat la depunerea actelor de o terta persoana mandatata printr-o procura notariala.
  Intrebarea mea este daca procura pentru reprezentare este valabila si la pronuntarea divortului ,respectiv dupa 30 de zile de la depunerea actelor.
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, mandatarul va poate reprezenta numai la depunerea cererii. La termen trebuie sa va prezentati personal

   Ștergere
 3. Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile este fix.Inteleg ca mai mic de atat nu poate fi ,dar poate fi mai mare ,de 45 zile sau 50 ?Va intreb ,pentru ca nu am posibilitatea sa vin in tara fix la 30 de zile.Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 4. Am cumparat prin prima casa un apartament inainte de casatorie, titular de contract fiind doar eu. Acum vrem sa divortam. Are vreun drept sotia mea asupra apartamentului in cauza? Multumesc anticipat pentru raspuns

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu are drept la apartament, are numai un drept de creanta pentru ratele achitate in timpul casatoriei

   Ștergere
 5. Buna as dori sa stiu ce trebuie sa fac in cazul unui divort amiabil prin notariat,eu si sotul nu mai suntem impreuna de 3 ani(pe 22 oct se implinesc) si vrem sa divortam,eu avand un copil cu altcineva in varsta de 2 ani si 5 luni trecut pe numele meu de domnisoara in urma casatoriei.M-ar interesa unde se poate face divortul si ce acte sunt necesare?La orice notar sau doar la notarul de pe raza comunei unde avut loc casatoria?Inca ceva sotul nu este in tara. Va multumesc.Am uitat sa precizez nu avem nici un bun in comun si nici domiciliu comun.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Competent este notarul din zona unde s-a incheiat casatoria sau de unde a fost ultima locuinta comuna a sotilor. Cum spuneti ca a fost trecut copilul pe numele dvs de domnisoara, daca este nascut in timupl casatoriei? Exista o prezumtie legala in acest sens, tatal copilului este sotul mamei, pana la tagaduirea paternitatii.

   Ștergere
 6. Buna ziua,
  Se poate divorta la notar si ulterior sa se stabileasca custodia si domiciliul copilului de comun acord, sau trebuie neaparat sa se faca neaparat aceste lucruri in acelasi timp?

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua, daca divortez la mediator, in cat timp dupa ce am hotararea judecatoreasca ma pot recasatori? Am inteles ca exista un termen pentru recurs.Trebuie sa astept sa treaca acest termen?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu puteti divorta la mediator. In instanta, la notar sau la starea civila. Daca doriti sa utilizati serviciile unui mediator, trebuie sa existe actiunea in instanta, care sa ia act de acordul dvs incheiat la mediator. Este destul de complicat. Mai bine incercati la notar. Se rezolva in 30 de zile. In acelasi termen se rezolva si la starea civila.

   Ștergere
 8. Buna ziua, se pot trimite actele de divort facute la notar intr-o alta tara pentru a le semna unul din soti? amandoi sunt de acord cu divortul dar unul trebuie sa plece si nu se va intoarce in 30 zile, iar celalalt vrea sa se recasatoreasca pana celalalt va ajunge in tara.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu.
   Se pot depune actele prin intermediul unui mandatar
   La termen trebuie sa seprezinte ambii soti
   Termenul poate fi mai lung de 30 de zile

   Ștergere
 9. Buna ziua,
  Va rog sa-mi spuneti care este termenul maxim de divort la notar in cazul divortului cu copii.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu exista un termen maxim. Minimul este de 30 de zile. De regula se rezolva in acest termen

   Ștergere