Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 martie 2012

JUSTIFICARE


Casatoria este  o institutie juridica de mare complexitate  care  presupune  in special  existenta unor relatii afective  intre soti si care  genereaza  cu  precadere  efecte juridice  de natura nepatrimoniala.  Datorita laturii sale pregnant subiective, casatoria  este vaduvita, in  realitatea sociala romaneasca,  de  reglementarea  stabila si eficienta a relatiilor  patrimoniale dintre soti. Spun aceasta intrucat, in lipsa unui cadru legal  generos,  cetatenii  au fost lipsiti de posibilitatea unei reale "educatii" in acest domeniu. S-a ajuns astfel la situatia in care  sotii sau viitorii soti , in timpurile  bune ale relatiilor lor, sa adopte o atitudine usor "jenata"  fata de  posibilitatea antamarii  unor  discutii referitoare la  aspectele materiale , patrimoniale, pecuniare, ale  casatoriei.  Nu de putine ori am intalnit cupluri care  priveau  ca si rusinoasa  o discutie  referitoare  la  situatia bunurilor dobandite, la cota de contributie la dobandirea bunurilor  comune, la cheltuielile necesare familiei, etc. Mai mult, acela dintre parteneri care "indraznea" sa  abordeze un asemenea subiect era  adesea  suspectat, marginalizat  sau banuit de intentii cel putin neconforme cu  scopul declarat al casatoriei.  Rezultatul unui  asemenea comportament  a fost, deseori, unul dezastruos  intrucat,  odata cu  aparitia unor stari de tensiune si conflict, lipsa  reglementarii relatiilor patrimoniale dintre soti  a determinat  nu numai existenta unor litigii ci si  crearea  unor  adevarate prapastii  intre fostii parteneri  cu consecinte  grave   atat in   privinta lor ca si persoane cat si in privinta copiilor  lor. Consider ca insusi felul in care este perceputa  acum casatoria  reprezinta o  consecinta  a  cunoasterii si recunoasterii existentei unor  asemenea stari conflictuale , tinerele cupluri  ajungand sa prefere  statutul de "concubini" in locul celui de "soti"  adesea pentru a evita  divorturile  dureroase  si  impartelile  nedrepte.
La asemenea situatii a contribuit  in mare masura, asa cum am afirmat, lipsa unui cadru juridic adecvat,  o educatie  corecta  in materie fiind imposibil de realizat  fara  avantajul  existentei  normelor juridice  necesare.
Din fericire, noul  cod civil  a venit cu reglementari  suficiente pentru  a  corecta  asemenea  "malformatii" sociale si juridice.  Aparitia cadrului   legal  va functiona, in timp, ca  un instrument eficient  de formare a  unei conceptii corecte  si de  asumare a unei atitudini corespunzatoare, atat la nivelul  fiecarui individ cat si la nivelul societatii in ansamblul sau. Datorita instrumentelor  juridice puse de  legiuitor  la indemana  oamenilor  speram intr-o   trecere  a  problematicii  aferente dreptului familiei din sfera  finalizarilor conflictuale  in cea a  finalizarilor  amiabile, consensuale.  Spun aceasta intrucat, atat timp cat  aspectele patrimoniale ale casatoriei  pot fi  stabilite ab initio prin  incheierea unei conventii matrimoniale,  principalul motiv de conflict dispare.  Astfel,  atunci cand continuarea casatoriei  nu mai este cu putinta,  un divort prin acordul sotilor  pronuntat prin procedura notariale  impreuna cu  o lichidare a regimului matrimonial si un act de impartire a bunurilor  reprezinta cai amiabile, simple  si comode de rezolvare a  oricaror  probleme.  Consecinta  benefica a acestora  se situeaza in principal in   zona emotionalului, afectivului, trauma  unui  astfel de divort fiind  cu mult mai mica, atat pentru fostii soti , pentru familiile lor, cat mai ales pentru copiii  pe care cuplul i-a avut. 
         Regimurile matrimoniale, altele decat cel al unei comunitati legale impuse prin lege, reprezinta o institutie putin cunoscuta si studiata la noi. Conventiile matrimoniale, ca si acte juridice cuprinzand reglementarea raporturilor pecuniare dintre soti, nu au, in dreptul romanesc, un istoric util cercetarii valentelor practice ale notiunii.
Vom proceda, in consecinta, la o analiza  ampla  atat a  regimurilor matrimoniale  cat si a conventiilor matrimoniale, amplasata  in  decursul  mai multor articole. Speram ca prin demersul nostru  sa ajutam la deslusirea  corecta a  regimului juridic aplicabil  materiei in discutie si sa cream premisele realizarii practice a conventiilor matrimoniale ca si cadru obisnuit de reglementare a raporturilor pecuniare dintre soti. 

DANIELA  NEGRILA
Notar public coordonator
Birou Notarial CONCORDIA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu