Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 30 mai 2012

CLAUZA DE PRECIPUT


Reglementata in materia conventiilor matrimoniale  si avand o existenta cu totul noua in reglementarea civila actuala, clauza de preciput se cuvine a fi tratata ca un beneficiu pe care sotii si-l pot acorda, unilateral sau reciproc, prin incheierea conventiei matrimoniale.
Sediul materiei : art 333 NCC si art 367 lit. d NCC. Iata care sunt punctele esentiale ale reglementarii legale :
- Clauza de preciput consta in aceea ca sotul supravietuitor poarte prelua, fara plata,  inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune,  detinute in devalmasie sau in coproprietate .
- Poate fi stipulata in beneficul ambilor soti sau numai al unuia dintre ei .  
- Nu este supusa raportului donatiilor  ci numai reductiunii
- Nu aduce atingere dreptului creditorilor  comuni  de a urmari  bunurile ce fac obiectul clauzei, chiar inainte de  incetarea comunitatii .
- Executarea clauzei se face in natura sau, daca nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunitatii
- Devine caduca in caz de incetare a comunitatii in timpul vietii sotilor, daca acestia au murit impreuna ( comorienti ) , daca sotul beneficiar a decedat inaintea sotului dispunator sau daca bunurile au fost executate de creditorii comuni ai sotilor.
Vom incerca in cele ce urmeaza sa facem o analiza mai amanuntita  a clauzei de preciput,  a diferitelor situatii pe care le putem intalni in practica  precum si a modului lor de rezolvare .
- In primul rand, clauza de preciput  isi va gasi aplicabilitatea in concursul sotului supravietuitor cu toate clasele de mostenitori  legali, precum si in concurs cu legatarii defunctului .
- Prin instituirea sa, conform art. 332 alin 2 NCC nu se va putea aduce atingere devolutiunii succesorale legale .
- Chiar daca o definim ca pe un avantaj matrimonial, acesta clauza nu va influenta cota pe care o va primi sotul supravietuitor din bunurile mostenirii, aceasta ramanand neschimbata, conform celor stabilite de prevederile art 972 NCC. Beneficiul va consta insa in ceea ce priveste atribuirea bunurilor mostenirii catre mostenitori.
- Clauza de preciput va fi supusa reductiunii, deci nu este de natura sa aduca atingere  drepturilor mostenitorilor rezervatari . In concursul cu ceilalti mostenitori, care nu se pot prevala de beneficiile rezervei, clauza de preciput va putea avea  orice intindere.
- Prin urmare, daca aceasta clauza beneficiaza sotului supravietuitor venit in concurs cu mostenitorii rezervatari, acestia vor putea cere reductiunea in masura in care bunurile ce fac obiectul clauzei  depasesc cotitatea lor disponibila. Astfel, nu va fi vorba de un prejudiciu adus rezervatarilor.
- Daca, insa, clauza beneficiaza sotului supravietuitor venit in concurs cu mostenitori nerezervatari, chiar daca acestia nu au fost inlaturati de la mostenire prin existenta si a unui testament lasat de defunct sotului supravietuitor, ei vor putea sa suporte o diminuare a valorii partii lor de mostenire sau vor putea sa fie, practic, inlaturati de la mostenire prin aceea ca sotul supravietuitor primeste anumite bunuri, in temeiul dreptului sau preciputar, iar aceste bunuri depasesc ca si valoare cota care i  s-ar cuveni conform legii.  Astfel stand   lucrurile, clauza de preciput va avea practic efectele unui testament lasat de defunct  sotului supravietuitor.
- Avantajul pe care il confera clauza de preciput sotului supravietuitor se releva in primul rand in privinta momentului la care clauza se poate executa. Astfel, preluarea anumitor bunuri se va putea face inainte de efectuarea partajului mostenirii. Deci intrarea in posesie si beneficiile rezultand din aceasta posesie vor  fi aspectele de natura sa concretizeze avantajul pe care-l are sotul supravietuitor. Astfel, spre exemplu, prin preluarea unui anumit imobil in temeiul clauzei de preciput  va face ca invocarea si exercitarea dreptului de abitatie a sotului supravietuitor sa nu mai prezinte interes pentru acesta. Ori, este fara indoiala in avantajul sotului supravietuitor sa preia un imobil si sa locuiasca in el in temeiul unui drept al sau propriu, care nu mai este supus clauzelor si conditiilor dreptului de abitatie ( nu se mai poate cere restrangerea, nu se mai poate cere schimbarea obiectului, nu se mai poate stinge in anumite conditii, etc )
- Deasemenea, avantajul pe care clauza de preciput il confera sotului supravietuitor se releva in privinta modului in care se va efectua partajul bunurilor mostenirii. Astfel, nu se va mai pune problema unei alegeri facute de mostenitori, dupa cum nu se va mai pune problema stabilirii de catre instanta a modului de impartire a bunurilor, decat in ceea ce priveste atribuirea bunurilor catre ceilalti mostenitori. Sotul supravietuitor va fi avantajat de existenta unei asemenea clauze, primind ceea ce s-a stipulat prin conventia matrimoniala. In felul acesta , sotul supravietuitor este pus la adapost fata de o eventuala comportare abuziva a mostenitorilor.
- Obiectul clauzei de preciput il pot constitui orice fel de bunuri, mobile sau imobile, corporale sau incorporale. Singura conditie este ca aceste bunuri sa reprezinte bunuri comune ale sotilor, detinute in devalmasie sau in coproprietate.
- Avand in vedere conditia pusa de lege, ca bunurile sa fie detinute de soti in devalmasie sau in coproprietate, tragem concluzia ca aceasta clauza poate sa existe in cadrul oricarui tip de regim matrimonial, atat in cadrul comunitatii legale  sau conventionale, cat si in cadrul separatiei de bunuri. Aceasta intrucat codul civil vorbeste de bunuri detinute in devalmasie sau in coproprietate, aceasta din urma  forma a proprietatii comune fiind posibila in cadrul separatiei de bunuri, cand sotii pot cumpara, in timpul casatoriei, anumite bunuri, in co-proprietate pe cote parti, conform celor stabilite prin vointa lor .
- Clauza de preciput este o stipulatie pentru cauza de moarte, drepturile conferite de  existenta acestei clauze luand nastere  la momentul decesului unuia dintre soti, motiv pentru care putem spune ca institutia cu care prezinta cea mai mare asemanare este cea a testamentului . 
- Putem astfel vorbi, atunci cand ne raportam la clauza de preciput, de un drept eventual, supus unei conditii suspensive ( supravietuirea beneficiarului fata de celalalt sot)
- Pentru ca aceasta clauza sa produca efecte, este necesar sa nu se intample niciunul dintre evenimentele prevazute de alin 4 al art 333 NCC. Astfel, clauza va deveni caduca, daca a incetat comunitatea in timpul vietii sotilor, daca sotul beneficiar a decedat anterior  dispunatorului  ( sau daca sotii au decedat in acelasi  timp ) sau daca bunurile au fost vandute  la cererea creditorilor comuni .
- Existena clauzei de preciput da dreptul sotului supravietuitor sa intre in posesia bunurilor respective anterior partajului mostenirii, ceea ce nu inseamna ca acest partaj nu va mai trebui incheiat, in forma si cu conditiile legale, pentru ca el sa produca efectul constitutiv de drepturi pe care legea i-l confera.  Concluzia este, deci, ca aceasta clauza da sotului supravietuitor avantajul posesiei, proprietatea putandu-i reveni numai in urma partajului, dupa ce s-au stabilit cotele legale, existenta rezervatarilor, etc. 

DANIELA NEGRILA
Notar public coordonator
Birou Notarial CONCORDIA




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu