Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 mai 2012

DREPTUL SPECIAL DE MOSTENIRE AL SOTULUI SUPRAVIETUITOR


Este reglementat de art 974 NCC, intr-un mod asemanator reglementarii anterioare, cea a  legii 319/1944, cu principala deosebire ca s-au inlaturat din obiectul acestui drept darurile de nunta .
Primul aspect ce trebuie retinut : acest drept special intervine in beneficiul sotului supravietuitor  atunci cand el  nu vine in concurs cu descendentii defunctului.   Este, am putea spune, un drept  cu aplicare limitata  numai cu privire la clasele 2-4 de mostenitori legali si cu privire la toate categoriile de mostenitori testamentari. Prin urmare, in cazul in care sotul vine la mostenire in concurs cu descendentii, toate bunurile ce fac obiectul dreptului special  se vor imparti intre sot si clasa descendentilor in cotele pe care legea le prevede, dreptul special prevazut de art 974 neavand aplicare.
Obiectul dreptului special il reprezinta  mobilierul  si obiectele de uz casnic , care se atribuie sotului supravietuitor peste cota la care ar avea dreptul in conditiile prevazute de art 972 NCC. Ca si in alte situatii pe care le-am analizat, legea este destul de lejera in stabilirea categoriei de bunuri care ar putea  face obiectul acestui drept special al sotului supravietuitor. Cert este ca, asa cu s-a statuat in mai multe decizii din practica, in aceasta categorie se vor include toate acele bunuri destinate a servi in cadrul gospodariei casnice si care au fost afectate in concret folosintei comune a sotilor , chiar daca  utilitatea lor nu este una imperios necesara ci este numai de natura a satisface anumite comoditati ale vietii cotidiene.
Avand in vedere precizarea legii, cum aceste bunuri se cuvin sotului supravietuitor "pe langa cota stabilita", concluzionam ca practic ele sunt scoase din sfera bunurilor ce ar putea fi supuse reductiunii, in cazul in care aceasta s-ar vadi necesara. Prin urmare, in cazul in care sotul supravietuitor vine in concurs cu ascendentii privilegiati ai defunctului iar in masa succesorala nu sunt cuprinse decat bunuri apartinand categoriei vizate de art. 974 NCC, rezerva ascendentilor privilegiati va fi practic inexsitenta, toate aceste bunuri intrand in proprietatea sotului supravietuitor.

DANIELA NEGRILA
Notar public coordonator
Birou Notarial CONCORDIA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu